Blogi

16.12.2021 15.10

Johto vaarantaa kasvun ja kilpailukyvyn leikkaamalla tiedonhallinnan budjettia

  • Data governance
  • Datan hallinta ja laatu

Yritykset hakevat nyt kasvua ja kilpailukykyä erilaisilla tiedon jalostamisen hankkeilla. Kuinka monessa yhtiössä kuitenkaan tiedetään tai muistetaan, että ne eivät voi onnistua ilman hyvää tiedon hallintamallia (data governance)?

Tällä hetkellä käytännössä kaikkien organisaatioiden kaikkien prosessien perustana on tiedonvaihto. Mitä heikompaa on sen pohjalla olevan datan laatu, sitä vaikeampaa on tehdä oikeita päätöksiä ja kehittää toimintaa oikeaan suuntaan.

Miksi sitten tiedon hallintamalli on ensimmäisiä leikkauskohteita budjetin teossa?

Budjetti kertoo armottomasti yritykselle tärkeät asiat. Hyvä talousjohtaja siivoaa reippaasti epämääräiset hankkeet pois budjetista. Lähes aina tämä toimiikin tehokkaasti.

Yrityksen johto haluaa ensisijaisesti budjettiin mukaan selkeää tuottoa tai uutta kasvua tuovat hankkeet. On kuitenkin erittäin vaikeaa osoittaa, mitä kunnollinen tiedon hallintamalli tuottaa. Se vaikuttaa lähes kaikkeen, mutta sen hyötyjä on hankala osoittaa.

Kehno tiedonhallinta aiheuttaa runsaasti ylimääräistä työtä, väärään tietoon perustuvia päätöksiä ja epäonnistuneita hankkeita, mutta näistä aiheutuvat kulut piiloutuvat murusina sinne tänne kirjanpitoon. Vaikka kaikki tietävät, että jotain on pielessä ja ehkä jopa syynkin, haittoja on vaikea ilmaista talousjohtajaan vaikuttavina lukuina.

Ilman tehokasta tiedonhallintaa päätösten pohjalla käytettävän datan laatua ei voi parantaa. Huonon datan ongelmat näkyvät usein järjestelmien ja prosessien virheinä, joita yritetään parantaa uusilla investoinneilla. Varsinainen syy eli heikkolaatuinen data jää korjaamatta.

Puutteellinen tiedonhallinta aiheuttaa epämääräisiä ongelmia koko organisaatioon, joten se nousee yhä uudestaan budjettiehdotukseen. Koska datan laatu ei kuitenkaan ole suoranaisesti kenenkään vastuulla, kukaan ei kokoa kokonaiskuvaa virheistä. Ilman kokonaiskuvaa tilanne näyttää valheellisesti hyvältä, vaikka samaan aikaan ongelmat kertautuvat heikkolaatuista dataa jalostettaessa.

Tiedonhallinta on johdon, liiketoimintayksiköiden ja it:n vastuulla. Useimmissa organisaatioissa mikään näistä tahoista ei käy taistelua tiedon hallintamallin puolesta, koska sen tarpeellisuuden perusteleminen on vaikeaa.

Kun kannattavuuslaskelmaa ei pysty esittämään ja hankkeen puolustajat katselevat seinille, talousjohtaja leikkaa tiedonhallinnan pois budjetista. Ehkä ensi vuonna sille on varoja…

Tiedolla johtaminen on kuitenkin elintärkeä osa yhä useamman yrityksen kasvustrategiaa. Hallitus ei tule erikseen kertomaan talousjohtajalle, että strategia vaatii tiedon hallintamallia. Senkin mielestä olisi varmasti mukavaa, jos talousjohtaja ei tappaisi strategiaa budjettia tehdessään.

Kun jäätte tiedon jalostamiseen perustuvan strategianne tavoitteista ensi vuonna, kolmen vuoden päästä tai viiden vuoden päästä, viidellä kerralla kuudesta syynä oli tiedon hallintamallin puute. 

Ymmärrämme hyvin, miksi leikkaatte tiedon hallintamallin budjetistanne. Jos haluatte kasvaa tai kasvattaa kilpailukykyänne, ja strategianne mukaan kasvun pitäisi pohjautua tietoon ja sen tehokkaaseen hyödyntämiseen, tiedon hallinta kannattaa pitää mukana.

Muuten kasvustrategianne on vain peräkkäin aseteltuja sanoja ilman vastinetta todellisuudessa.Nino Ilveskero

Nino on Loihde Advisory Oy:n myyntijohtaja. Hän on työskennellyt yli 20 vuotta sähköisten palveluiden ja it-järjestelmien kehityksen parissa eri toimialoilla.

Katso profiilini


Sami Masalalla on yli 25 vuoden kokemus vastuullisista myynnin, markkinoinnin ja liiketoiminnan kehityksen johtotehtävistä digitaalisiin palveluihin ja muutoshankkeisiin liittyen.

Katso profiilini

Pidätkö lukemastasi? Tilaa blogitekstimme meiliisi.