Blogi

14.12.2016 13.24

Nopeus on valttia myös käyttäjäkokemuksessa

 • Palvelumuotoilu ja UX

Kukaan ei pidä odottamisesta. Erityisen kiusallista se on ihmisen ja koneen välisessä vuorovaikutuksessa. Pieni viive tai myöhästyminen sallitaan kanssakulkijalle, mutta teknisen laitteen on vastattava heti. Tämä koskee myös verkkopalveluita. Se pätee varsinkin palveluihin, jotka ovat tavoitteen tai tekemisen välineitä: ostaminen, varaaminen, lomakkeen täyttäminen, tiedoston lataaminen, ohjelman suorittaminen ja niin edespäin.

Hi-speed internet

Copyright by Tony Webster, via Wikimedia Commons

Google aloitti marraskuussa kokeilun, jossa sivuston mobiiliversio indeksoidaan aina desktopia korkeammalle. Aiemmin mobiilisivuja suosittiin vain pienemmillä päätelaitteilla tehdyissä hauissa. Muutos tarkoittaa samalla sitä, että sivujen pitää latautua entistä nopeammin.

Olen tässä blogissa aiemmin kirjoittanut, miten verkkosivuista tehdään sujuvia niin käyttäjän kuin hakukoneen näkökulmasta. Vähemmälle huomiolle on jäänyt sivuston nopeus. Sillä on merkitystä hakutulosten pisteytyksessä, mutta ennen kaikkea nopeudella on keskeinen rooli käyttäjäkokemuksessa. Laajakaistat ja 4G-yhteydet eivät ole muuttaneet vasteajan perusperiaatetta. Odottelu ärsyttää ja pahimmillaan se vie hallinnan tunteen.

Sivun latausnopeuteen vaikuttaa moni asia. Suuri osa niistä on teknisiä, mutta jotkut sisällön tuottamiseen ja suunnitteluun liittyviä:

 • Panosta hyvään sisältöstrategiaan ja informaatioarkkitehtuuriin. Ne pitävät sisällön napakkana ja oikein annosteltuna.
 • Vältä liian suuria kuvia ja tee ne oikeassa formaatissa. Esimerkiksi pieni tuotekuva ei vaadi HD-resoluutiota eikä sitä pidä tehdä pakkaamattomana (lossless).
 • Priorisoi sivun alkuosaa esimerkiksi lataamalla kuvia ja muita elementtejä sivun vierityksen edetessä (lazy loading).
 • Suosi webfontteja sinulle räätälöityjen asemesta.
 • Korvaa erilliset kuvat tyylitiedostolla aina kun se on mahdollista.
 • Yhdistä tyylitiedostot välttääksesi turhia HTTP-kutsuja.
 • Pakkaa HTML-, JavaScript- ja CSS-tiedostot; kaikki nykyiset selaimet tukevat esimerkiksi gzip-pakkausta.
 • Sijoita skriptit sivun loppuosaan, jotta ne eivät estä näkyvän osa latautumista.
 • Vältä uudelleenohjauksia täysversiosta mobiiliin tai maa- ja kieliversiosta toiseen.
 • Määritä kolmannen osapuolen koodi asynkroniseksi, ettei esimerkiksi jako- tai tykkäysnappien lataus hidasta varsinaisen sisällön näkymistä.
 • Optimoi myös back-end, jotta ensimmäinen tavu lähtee salamannopeasti ja sivun muut osat voidaan palvella heti perään (Time to First Byte, TTFB).

Latausnopeuden tarkasteluun on monia työkaluja, joista osan voi asentaa selaimen lisäosaksi (YSlow) tai käyttää verkkopalveluna (PageSpeed). Lisäksi on palveluita, jotka yhdistävät ensin mainittujen pisteytyksiä ja suosituksia. Nyrkkisääntö on, ettei kaikkea suositeltua voi korjata tai viimeistellä, mutta jo pienillä muutoksilla saa yllättävän suuren vaikutuksen.

Henrik Hyyppä (kirjoittaja työskenteli Loihde Advisorylla syksyyn 2017)


Pidätkö lukemastasi? Tilaa blogitekstimme meiliisi.