Blogi

31.1.2019 14.28

Tehdäänkö organisaatiossasi oikeita asioita, oikein ja nopeasti?

 • Lean agile

Miten luodaan asiakas- ja arvokeskeinen toimintatapa, jossa on tehokas virtaus ideasta aina asiakkaalle asti? Yhä useammin porfolion- ja projektihallinnassa vastauksen tarjoaa ketterä ja arvo-ohjautuva toimintamalli. Sen avulla varmistat kokonaisratkaisun laadun ja ehkäiset tilanteita, joissa päädytään kehittämään vääriä asioita ja ominaisuuksia liian pitkissä projekteissa.

Jos et siis halua hukata aikaa, resursseja ja mehevimmissä ideoissa piilevää potentiaalia, sisäistä ketterä toimintamalli riittävän hyvin. Se auttaa laittamaan kehityksen peruspalikat oikeaan järjestykseen:

 1. Halutaan kehittää oikeita asioita.
 2. Halutaan kehittää asioita oikein.
 3. Halutaan kehittää asiat nopeasti.

Järjestyksen pitää olla nimenomaan yllä mainittu, koska vain silloin voidaan tavoitella parasta mahdollista tulosta. Muutoin päädytään osaoptimointiin, jossa järjestys tai painotukset ovatkin toiset.

ketterän muutoksen kulmakivet

Miten kolme kulmakiveä sovitetaan yhteen ketterästi?

Ei ole hyötyä keskittyä tekemään asioita:

 • Pelkästään nopeasti. Se ei varmista, että tehtäisiin oikeita asioita tai asioita oikein.
 • Pelkästään oikein. Silloin voidaan keskittyä tekemään vääriä asioita ja niitäkään ei onnistuta tekemään nopeasti.
 • Pelkästään oikeita asioita, jos niitä ei sitten tehdä oikein ja riittävän nopeasti.

Harmillisen usein ketteryyden nimissä painotetaan liikaa nopeutta. Halutaan nopeasti saada jokin tärkeä asia suunnitteluun ja vielä nopeammin toteutukseen. Usein unohtuu tarkempi analyyttinen pohdinta siitä, onko asia tärkeämpi tai oikeampi kuin jokin muu portfoliossa tai backlogilla oleva asia. Usein myös annetaan idea liian vähäisellä konseptoinnilla ja suunnittelulla kehitystiimille jo toteutukseen, koska muuten ei muka olla ketteriä, nopeita.

Emme yritä juosta nopeammin, vaan päätämme kävellä lyhyemmän matkan.

– Taiichi Ohno

Kun halutaan kehittää oikeita asioita, ideakasasta ja parhaiden ideoiden ytimestä pitää kyetä kaivamaan analyyttisesti ne tärkeät asiat, jotka ovat juuri sillä hetkellä helpoimmin toteutettavissa, tuottavat eniten arvoa ja vaikuttavat liiketoimintaan.

Kun halutaan kehittää asiat oikein, parhaat ideat pitää osata jalostaa kokonaistavaltaisesti: kyetä suunnittelemaan tarpeesta konsepti ja ratkaisu, joka on liiketoiminnan, arkkitehtuurin, käytettävyyden ja operatiivisen toiminnan kannalta järkevä ja onnistunut.

Kun näiden lisäksi halutaan kehittää asiat nopeasti, pitää tietää ja tunnistaa, mitkä toimet kehitysvirrassa aiheuttavat kitkaa ja mihin asioihin keskittymällä on mahdollisuus saada lisää tehokkuutta ja nopeutta. Prosessissa pitää ehdottomasti olla enemmän imua (pull) kuin työntöä (push). Tiimin sitoutuminen, yhteistyö, kyky rajoittaa työn alla olevaa työtä sekä julkaisukyvykkyys vaikuttavat vahvasti siihen, kuinka nopeasti asiat saadaan ideasta julkaisuun.

Näiden kolmen kulmakiven onnistuneeseen noudattamiseen vaikuttaa keskeisesti, miten koko tiimi ja organisaatio on sisäistänyt Lean- ja Agile-arvot, periaatteet ja toimintatavat.

On hyvä muistaa, että kaikki uudet toimintatavat ja ratkaisut eivät automaattisesti johda tavoiteltuihin tuloksiin. Pitää tunnistaa, millä tasolla muutoksia tapahtuu, millä tasolla niitä todella tarvitaan ja mitkä ovat halutun muutoksen vastavoimat. Siksi kehitysprosessista pitää tehdä mahdollisimman nopeasti:

Koulutuksistamme työkaluja ketterään muutokseen

Jotta edellä mainitut ajatukset eivät jäisi vain kiusoittelevaksi blogikirjoitukseksi ja teoreettiseksi sanahelinäksi, olemme toteuttaneet kaksi koulutuspakettia henkilöille, jotka toimivat ketterän tuote- ja projektihallinnan keskeisissä rooleissa tai vaikuttavat organisaation muutokseen kohti ketterää toimintamallia.

Koulutuksissamme tarjoamme kokonaisvaltaisen näkökulman ketteryyden skaalaamiseen – keskeisiin periaatteisiin, yleisimpiin haasteisiin ja kehityksen mittaamiseen. Julkisen kurssitarjontamme löydät nyt kätevästi oppimisen verkkokaupasta Oppia.fi:stä, ja allekirjoittanut kouluttaa seuraavilla kursseilla:

Ketterä tuoteomistajuus (2pv)

Koulutuksessa opit:

 • Lean- ja Agile-periaatteet ja niiden merkitys käytännössä
 • Miten toimia tuoteomistajana ketterässä kehityshankkeessa
 • Mitä ottaa huomioon, kun kehitetään oikeita asioita, oikealla tavalla ja nopeasti
 • Kokonaisvaltaisen näkökulman ketteristä menetelmistä asiakasarvon luomiseen ja validointiin

Ketterä portfolionhallinta ja skaalaamisen perusteet (1pv)

Koulutuksessa opit:

• Lean- ja Agile-periaatteet ja niiden merkitys käytännössä
• Skaalaamisen vaihtoehdot, periaatteet ja haasteet
• Ketterän portfolionhallinnan ja organisaation perusteet
• Keskeiset asiat kohti organisaation muutosta

Räätälöimme myös organisaatiokohtaisia koulutuksia, joiden avulla voit kehittyä juuri siinä, missä sinä tai organisaatiosi haluatte. Ole meihin yhteydessä, niin kartoitetaan organisaatiosi koulutustarpeet.

Mikko Lukkarinen (kirjoittaja työskenteli Loihde Advisorylla lokakuuhun 2020)


Pidätkö lukemastasi? Tilaa blogitekstimme meiliisi.