Ratkaisumuotoilijan tarina: Timo Karsisto

‹ Yritys

Timo on työskennellyt yli 10 vuotta erilaisissa ketterissä projekteissa. Hänen mielestään tärkeintä ratkaisumuotoilijan työssä on kestävien ja riittävän yksinkertaisesti toteutettujen ratkaisujen suunnitteleminen.


Nuoresta pitäen tietokoneita harrastaneen Timon IT-ura sai virallisen starttinsa Helsingin Teknillisestä korkeakoulusta (TKK). Siellä hän opiskeli pääaineenaan tietoverkkotekniikkaa ja sivuaineenaan konsultointia ja yhteistoimintaa. Jo opiskeluaikana Timon lahjakkuus ja palo alalle näkyivät: opintojen ohella hän työskenteli IT-ylläpidossa ja konsultoi pienyrityksiä.

Seuraavaksi Timo työllistyi IBM:lle korkeakouluopiskelijoille tarkoitettuun trainee-ohjelmaan. Ensimmäiseksi työhaasteekseen Timo sai suuren hankkeen tietoturva-arkkitehdin pestin. Hän viihtyi viisi vuotta ”suuren sinisen” palveluksessa, mutta sitten tuli aika kokeilla jotain uutta –pienempää ja joustavampaa.

Timo aloitti Loihde Advisorylla tammikuussa 2011. Suurin muutos tapahtui omassa roolissa suhteessa asiakkaaseen. Loihde Advisoryn arvolupaus on olla aidosti asiakkaan puolella, ja Timosta tuntui, että ratkaisumuotoilijan työ vei aidosti ”samalle puolelle pöytää”.

Olisi erityisen siistiä päästä suunnittelemaan jotain täysin mullistavaa ja käänteentekevää palvelua. Päästä haastamaan itseään.

Timon tausta on tekninen ja vahvasti arkkitehtuuripainoitteinen. Siksi siirtymä ratkaisumuotoiluun oli luonteva, ja Timo hyötyi teknisestä osaamisesta uudessa roolissa. Arkkitehtuuripuolella Timo oli tottunut keskittymään enemmän teknisiin ratkaisuihin, kun taas ratkaisumuotoilussa on mietittävä asioita kokonaisvaltaisemmin ja otettava käyttökokemus vahvemmin huomioon. Eroista huolimatta rooleja yhdistää liiketoimintaymmärryksen korostuminen.

Ratkaisumuotoilijan tehtävänä on aina miettiä kokonaisuutta sekä pyrkiä suunnittelemaan simppeli ja riittävän hyvä ratkaisu. Yksinkertainen on Timon mukaan kaunista, mutta sen luominen ei ole aina niin helppoa. Timo kertoo, että on aina palkitsevaa nähdä suunnittelemansa ratkaisut tuotantokäytössä. Lisäksi hän nauttii työssään siitä, että jokainen päivä on erilainen ja koko ajan oppii uusia asioita.

Loihde Advisorylla Timo on työskennellyt sisällönhallinnan, verkkokauppojen, erilaisten digitaalisten palveluiden ja menetelmäkonsultoinnin parissa. Hän on toiminut muun muassa agile coachina, product ownerina ja ratkaisumuotoilijana.

Lue myös Timon esittely